Voda v hlavní roli – domácí limonády

Jaro nás v tomto období vítá každým dnem více a více díky rostoucím venkovním teplotám a zvyšujícímu se počtu slunných dní, což nás přirozeně táhne k výměně horkých nápojů za nápoje lehce osvěžující, energizující a plné vitamínů - pro povzbuzení metabolismu a jarní „restart“ po chladných měsících. Ještě mnoho lidí má však tendence být konzervativnější a sáhnout po sladkých limonádách z obchodů či po slazených minerálních vodách. Pojďte ale vnést do svého pitného režimu svěží moderní vítr a co víc – zařadíte-li nápoje, na které Vám přináším recepty, nejen že vskutku doceníte úžasnou chuť, originalitu, ale ještě prospějete Vaší vitalitě a  zdraví (místo popíjení limonád plných cukru, umělých sladidel a barviv).

Pro inspiraci na svěží jarní a letní domácí limonády jsem pro Vás připravila tři recepty, do kterých doporučuji použít Živou vodu nastavenou na pH 9 – 9,5. Hodnota je určena pro každodenní pitný režim. V kombinaci s ovocem, bylinkami a medem přináší výsledný nápoj do organismu přírodní ochranné látky – antioxidanty z ovoce a bylinek, dále vitamíny (například vitamín C) a minerální látky (například draslík).

„Exotická“ limonáda

  • 750ml Živé vody (pH 9,0/9,5)
  • 250ml ananasového džusu
  • 2 mandarinky
  • 1 karambola (exotické ovoce do tvaru „hvězdy“)
  • ¼ žlutého melounu
  • 2 polévkové lžíce sušeného ananasu a papáji

Nejprve si očistíme ovoce – mandarinky oloupeme, z karamboly a žlutého melounu odkrojíme svrchní tvrdší vrstvu a toto ovoce nakrájíme na přibližně stejně velké kousky. Vložíme do džbánu, přisypeme dvě lžíce sušeného ananasu a papáji (pokrájené na malé kostičky), zalijeme ananasovým džusem a Živou vodou. Limonádu opět necháme odležet a podáváme ji i s ovocem ve skleničkách na „long“ drinky s brčkem, lžící na ovoce; skleničku nakonec ozdobíme plátkem karamboly, kterou zasadíme na okraj skleničky.

„Večerní“ limonáda

  • 1 litr Živé vody (pH 9,0/9,5)
  • 6 lístků čerstvé stévie sladké
  • 4 větvičky s lístky čerstvé meduňky lékařské
  • 4 větvičky čerstvé máty
  • ½ limetky
  • ¼ oloupané salátové okurky

Do většího džbánu nejprve vložíme stévii, meduňku, mátu a na kolečka nakrájenou limetku a salátovou okurku a zalijeme vodou. Limonádu necháme 6 hodin odležet v lednici a podáváme k večeru – jednak se Vám bude po meduňce lépe usínat  a také kvůli obsahu lístků stévie sladké, která limonádu lehce osladí, ale na večer Vám již nepřinese do těla zbytečnou energii, než jako kdybychom do limonády přidali například cukr nebo sirup.

„Tuzemská“ limonáda

  • 500ml Živé vody (pH 9,0/9,5)
  • 500ml uvařeného ovocného sypaného čaje bez ibišku (dle vlastního výběru) oslazeného lžící medu
  • 100g jahod
  • 100g červeného hroznového vína
  • ½ jablka
  • čerstvá máta

„Tuzemská“ limonáda nenese svůj název snad kvůli použití „tuzemáku“ J, ale z důvodu využití lokálních surovin. Nejprve si uvaříme ovocný sypaný čaj bez ibišku s Živou vodou nastavenou na pH 9,0, necháme louhovat dle návodu a po zchladnutí osladíme lžící medu. Ovoce si omyjeme, jablko oloupeme a vše nakrájíme na stejně velké kusy. Vložíme do džbánu, přidáme čerstvou mátu, zalijeme Živou vodou a v konečné fázi přilijeme i vylouhovaný ovocný čaj doslazený medem. Celou limonádu necháme odležet v lednici několik hodin a podáváme opět i s podílem čerstvého ovoce.

Krásné slunné dny přeje

Bc. Martina Korejčková, DiS.
reg. nutriční terapeutka, Plzeň
č.: +420 721 634 113
www.martinakorejckova.cz