Průměrná spotřeba vody je okolo 90 litrů na osobu za den. U 4 členné domácnosti to činí celkem téměř 400 litrů vody denně. To není málo. Byť se bez vody neobejdeme, dá se to pár hodin nebo dní vydržet. Jak se osprchovat bez vody Vám bohužel neporadíme, za to Vám dáme radu, jak předejít možným škodám způsobeným odstávkou vody ve Vaší domácnosti.

Odstávka vody běžně žádné technické problémy nepřináší. Problémy mohou nastat při opětovném zapnutí vody.

Máme pro Vás pár tipů, na co si dát pozor při odstávce.

Jak postupovat při odstávce vody

Přesný termín zapnutí vody se nejspíš nedozvíte, proto doporučujeme příliš neotálet a udělat následující kroky ihned po vypnutí vody.

  • Vypněte přívod vody do wc
  • Nezapínejte spotřebiče připojené na vodu (pračka, myčka, atd…)
  • Vypněte přívod vody do filtrace vody
Proč jsou tyto kroky důležité?
V moment kdy se pustí voda zpět do potrubí se začnou uvolňovat usazeniny, které se v potrubí vytvářejí nebo se do potrubí dostaly při opravě. U splachovadla wc může dojít k jeho zanesení, čím dojde k nefunkčnosti. U filtrací vody může dojít k zanesení filtrů, které poté budete muset vyměnit.

Vypnutím přívodu vody do wc se můžete vyhnout nákladným opravám poškozeného splachovadla.

Jak postupovat při spuštění vody

Aby se voda nedostala do wc a spotřebičů, je nutné ji odpustit přes první kohoutek hned za vodoměrem (aby nedošlo k zanesení perlátoru, odšroubujte jej). Například u bytů kde je vodoměr v koupelně, pusťte kohoutek zde. Znečištěná voda může vytékat i několik minut. Pokud žijete v domě, nezbývá Vám než veškerou vodu odpustit. Pokud žijete v bytě, můžete nějakou dobu počkat, než většinu vody odpustí sousedé. Jakmile začne vytékat čistá voda, kohoutek můžete zavřít a přejít k nejvzdálenějšímu kohoutku. Vodu odpusťte i zde.

Jakmile Vám z kohoutků vytéká čistá voda, můžete opět zapnout vodu do wc a dalších spotřebičů. Pokud jste neodšroubovali perlátory a došlo k zanesení, odšroubujte je a propláchněte čistou vodou.

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli.