Technologie vodní filtrace ušla v posledních letech dlouhou cestu a už i pro domácí použití je k dispozici celá řada membránových technologií pro účinné odstranění nečistot z vody.
V tomto článku se blíže podíváme na tři z nejpopulárnějších membránových technologií: ultrafiltraci, nanofiltraci a reverzní osmózu.

Ultrafiltrace

Ultrafiltrace (UF) je membránová technologie, která využívá semipermeabilní membránu k odfiltrování částic o velikosti 0,01 mikronu. Díky tomu je účinnou možností odstraňování bakterií, virů a dalších mikroorganismů z vody.
UF je také schopna odstranit rozpuštěné makromolekuly, jako jsou proteiny, polysacharidy a lipidy. Jednou z hlavních výhod UF je její schopnost rychle a efektivně filtrovat vodu, díky čemuž je oblíbenou volbou pro průmyslové a komunální aplikace na úpravu vody. UF však není účinná při odstraňování rozpuštěných iontů nebo malých molekul, jako jsou rozpuštěné soli nebo rozpuštěné organické látky.

Fakta UF:
– Nesnižuje průtok vody
– Nedochází k plýtvání vody
– Postará se o mikrobiální znečištění vody

Nanofiltrace

Nanofiltrace (NF) je membránová technologie, která využívá semipermeabilní membránu k odfiltrování částic o velikosti 1-10 nanometrů. Díky tomu je účinnou možností pro odstraňování rozpuštěných iontů a malých molekul, jako jsou rozpuštěné soli a rozpuštěné organické látky, z vody. NF je také schopna odstranit některé mikroorganismy a makromolekuly, což z něj činí všestrannou možnost úpravy vody. Jednou z hlavních výhod NF je její schopnost selektivně odstraňovat určité ionty nebo molekuly z vody, díky čemuž je oblíbenou volbou pro aplikace, jako je odsolování a změkčování vody.
NF však není vhodná jako UF při odstraňování velkých částic, proto před ní vždy předřazujeme jako první element předfiltrační patronu z polyethylenu.
NF také není tak účinná jak reverzní osmóza (RO) při odstraňování malých molekul z vody.

Fakta NF:
– Akceptovatelně snižuje průtok vody (dle hodnoty GPD – Gallons Der Day)
– Ponechává ve vodě zdravé minerály (50%)
– Naše nejoblíbenější a nejprodávanější technologie, univerzální pro téměř kohokoliv
– Poměr odpadní vody vs. pitné vody je 1:1 (na každý 1 litr pitné vody spotřebujete 2 litry zdrojové vody)

Reverzní osmóza

Reverzní osmóza (RO) je membránová technologie, která využívá semipermeabilní membránu k odfiltrování částic o velikosti 0,0001 mikronu. To z ní činí extrémně efektivní možnost odstraňování rozpuštěných iontů a malých molekul, jako jsou rozpuštěné soli a rozpuštěné organické látky, z vody. RO je také schopna odstraňovat mikroorganismy a makromolekuly, což z ní činí vysoce účinnou možnost úpravy vody. Jednou z hlavních výhod RO je její schopnost produkovat vysoce čistou vodu, díky čemuž je oblíbenou volbou pro aplikace, jako je úprava pitné vody a průmyslové čištění vody. RO však není tak účinná jako UF nebo NF při odstraňování rozpuštěných makromolekul z vody a také spotřebovává více energie a produkuje mnohem více odpadní vody.

Fakta RO:
– Značně snižuje průtok vody (dle hodnoty GPD – Gallons Der Day)
– Neponechává ve vodě zdravé minerály (a je nutné je doplňovat)
– RO membrány mají sklon k tzv. foulingu (myslíte si, že filtrujete a přitom membrána propouští kontaminace)
– Poměr odpadní vody vs. pitné vody je až 1:10 (na každý 1 litr pitné vody spotřebujete až 10 litrů zdrojové vody)

Závěr

Závěrem lze říci, že každá z těchto membránových technologií má své vlastní jedinečné výhody a nevýhody. Ultrafiltrace je účinná při odstraňování mikroorganismů a makromolekul, nikoli však rozpuštěných iontů nebo malých molekul. Nanofiltrace je všestranná při odstraňování rozpuštěných iontů a malých molekul, ale není tak účinná při odstraňování velkých částic nebo mikroorganismů. Reverzní osmóza je vysoce účinná při odstraňování rozpuštěných iontů a malých molekul, ale není tak účinná při odstraňování rozpuštěných makromolekul a má také vyšší spotřebu energie a odpadní vody. Výběr správné membránové technologie pro vaši aplikaci na úpravu vody bude záviset na vašich konkrétních potřebách a cílech.

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli.