Ačkoliv je voda základním předpokladem pro vznik života a tvoří více něž 70 % našeho těla, často bývá téma pitné vody opomínáno. Oproti tomu problematika vhodné stravy, nebo ovzduší bývá denně součástí nejrůznějších pořadů a diskuzí, a tak víme, co je dobré a naopak špatné. Ne každý si proto uvědomuje, že to, co pijeme je stejně důležité jako to, co jíme a dýcháme.

Problematika pitné vody je opředena i řadou omylů a mýtů. Pojďme se tedy společně podívat jak by měla vypadat ideální voda.

Ideální voda? Jednodušší, než si myslíte!

Kohoutková voda? Je co vylepšovat!

Kvalita kohoutkové vody v ČR závisí na mnoha faktorech a může se dramaticky měnit, v závislosti na zvolené metodě úpravy v čističce nebo kvalitě infrastruktury. Velkou předností vody z kohoutku je možnost optimálního skladování. Obecně lze však říci, že

 Kohoutková voda

Jak je vidět, kohoutková voda je vynikající vstupní surovinou, kterou můžeme snadno upravit tak, aby nám pomáhala v každodenním životě plném překyselení ze stresu, smogu, špatné stravy a dalších faktorů.

 

Na co se zaměřit?

Zvýšení pH vody a navrácení antioxidačních účinků. Pro naše tělo jsou tyto parametry velmi důležité. Organismus většiny z nás se pro velké množství zátěžových faktorů moderní doby nedokáže samo odkyselit. To má za následek dlouhodobé překyselení organismu a vytvoření prostředí náchylného na bakterie a viry. Pitím ionizované zásadité vody pomáháme tělu každý den bojovat s negativními vlivy a posilujeme tak imunitní systém.

Odstranění chloru. Kvůli hubení bakterií je do pitné vody přidáván chlor. Bakterie sice zahubí, ovšem pro lidský organismus je chlor jedovatý a klinické výzkumy ukázaly, že nadměrná konzumace chloru je rakovinotvorná a zvyšuje také riziko kardiovaskulárních chorob. Z vody je také nutné odstranit trihalogenmethany (THM), rakovinotvorné látky vznikající při chlorování pitné vody.

Odstranění rzi a těžkých kovů. Rez a těžké kovy se uvolňují z potrubí a jejich přítomnost ve vodě není rozhodně žádoucí. Těžké kovy mají také rakovinotvorné účinky.

Odstranění estrogenů a zbytků léků. Dostávají se do vody dvojím způsobem, a to vylučováním (především močí), a nebo přímým splachováním farmak do toalety v případě léků. I velmi malé množství těchto látek přitom stačí ke kontaminaci vody.

Odstranění bakterií a virů. Výskyt bakterií a virů je u pitné vody bedlivě sledován. Konzumace vody kontaminované bakteriemi a viry může způsobit zdravotní obtíže.

Poslechněte si příspěvek o těchto látkách v pitné vodě.

 

Řešení? Překvapivě jednoduché!


Nejsnazším řešením finální úpravy pitné vody ve Vaší domácnosti nebo firmě je použití ionizátoru vody. Jedině ionizátor dokáže navrátit vodě její původní přírodní vlastnosti – zásadité pH a záporný náboj ORP.

O dokonalé vyčištění vody před ionizací se postarají přídavné filtrační systémy. V městských čističkách vod s ohledem na množství protékající vody není možné vodu dokonale zbavit všech škodlivin, a tak se voda obsahující zbytky léků, hormonů a jiných látek dostává do přírody a poté zpět do vodovodního řadu. Řešením pro odstranění těchto látek jsou filtrační systémy na bázi aktivního uhlí F1, F3 a také nanofiltrace.

 

Jak funguje nanofiltrace?

Nanofiltrační systém využívá vysokého tlaku. Voda je tlačena přes nanomembránu, která má póry o velikosti 0,001 mikronu (1nm). Kontaminanty, bakterie, viry, nečistoty a řada dalších nežádoucích látek je z vody kompletně odstraněna. Naše nanomembrány se používají v oblastech s trdší vodou nebo pro studny. Pitnou vodu změkčí o 50 % (volitelně až 90 %).

Vaše dotazy rádi zodpovíme a navrhneme ideální řešení pitné vody přímo pro Vás. Kontaktujte nás na  +420 241 950 430, Facebooku nebo info@zivavoda.cz.

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli.