Pět kyselých ,,mrtvých” šumavských jezer

Patří sem jezero: Černé, Čertovo, Prášilské, Laka a Plešné.

Šumava patří mezi acidifikací nejvíce postižené jezerní oblasti na světě. Příčinou změny složení vody byl rozvoj průmyslu ve 20. století a dlouhodobé kyselé deště. Důsledkem těchto vlivů byla zvýšená koncentrace oxidů dusíku a síry v ovzduší. Od té doby hodnoty škodlivin výrazně klesly, ale voda zůstává stále kyselá ,,mrtvá”. Je křišťálově průzračná, protože v ní nemohou žít organismy, které by

její průhlednost snižovali. Jezero s největší kyselostí je Čertovo jezero.

Bude trvat ještě nejméně 30 let, než kyselost vody dosáhne stavu vhodného k návratu života.

Kyselá jezera v Krušných horách

Kyselé jezero

Nachází se nedaleko Černého rybníka a náleží do povodí Lysina. Je jedno z nejkyselejších povodí v Evropě, jeho pH se pohybuje v rozsahu kolem 3,68 – 4,39. Velkou roli s nízkým pH hraje kyselina dusičná.

Nejdůležitějším faktorem okyselování zalesněných oblastí je:

  • kombinace vyšších dešťových srážek a kyselé podloží smrkových monokultur
  • pohlcování většího množství kyselých srážek z atmosféry jehličnany, které pomaleji rozkládají organické látky a tímto způsobem dlouhodobě smrkové lesy acidifikují území více než listnaté stromy.

Kyselost vody je také způsobena vyluhováním huminových kyselin z rašelin okolních rašelinných lesů, které ji zabarvují do žlutohnědé barvy. Toto kyselé jezero obývají různorodé sinice a řasy.

Kamencové jezero

Jediné jezero tohoto typu na světě, které se nachází na okraji Chomutova. Druhé kamencové jezero v Kanadě vyschlo.

Vzniklo koncem 18. století, přesný způsob vzniku není známý. ,,Kamencová” voda obsahuje sírany, chloridy, draslík, železo, hliník a její pH se pohybuje okolo 3. Je to mírně kyselá léčivá voda bez vodního života, která svým specifickým složením zabraňuje růstu řas a sinic. Někdy se toto jezero označuje jako ,,Mrtvé moře”. Má skvělý vliv na lidskou pokožku a prospívá i lupenkářům.

Kdysi v blízkosti jezera stály lázně Kamencová huť, kde se léčily katary horních cest dýchacích, ženské nemoci, revmatismus, dna, anemie, nemoci ledvin a akné.

Hromnické ,,Červené”  jezírko

Tato přírodní památka se nachází nedaleko Plzně u Hromnic. Vzniklo před sto lety samovolným zaplavením břidlicového lomu. Je nejstarším kyselým důlním jezerem ve střední Evropě.

Obsahuje značné množství síranů vznikající při zvětrávání břidlice, je železité a extrémně kyselé, jeho pH je 2,6 – 2,8.

Vysoký obsah síranu železitého a hlinitého dodává vodě specifickou červenou barvu. Voda v jezírku je slabým roztokem kyseliny sírové, proto je zcela bez života. Místní lidé tvrdí, že má léčivé účinky a působí zejména na ekzémy.

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli.