Zimní měsíce jsou v plném proudu a já Vám přináším skvělé tipy, jak využít Živou vodu právě v tomto období na přípravu horkých nápojů. Díky několika navazujícím článkům „Voda v hlavní roli…“ na blogu můžete poznat, jak může výběr vody ovlivnit vzhled i chuť pokrmů a nápojů. Ono, není voda jako voda, každá má své odlišné složení, tvrdost, pH, ale i zmiňovanou chuť. Proto i při přípravě teplých nápojů Živá voda doladí lahodnost nápoje a krom toho napomůže k udržení acidobazické rovnováhy v organismu, zlepší schopnost těla vstřebávat základní živiny, zrychlí hydrataci, umožní tělu účinněji regulovat teplotu, zlepší fungování organismu tím, že čistí buňky zevnitř, posílí fungování imunitního systému a napomůže v boji s nemocemi, protože detoxikuje buňky účinněji než běžná pitná voda.

Proto mám pro Vás recepty na horké nápoje, které si připravte z Živé vody nastavené na ph 9,0, kdy je tato hodnota vhodná na přípravu právě těchto nápojů. Pak již jen sáhněte po zbylých komponentech receptur a vychutnejte si doušky výborných drinků například v době dlouhých zimních večerů.

CHAI MASALA (2 PORCE)

Ingredience:

  • 2 KL sypaného černého čaje
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 2 hřebíčky
  • 1/4 lžičky kardamomu
  • 1 celá skořice
  • 1 celý badyán
  • trochu nastrouhané citrónové kúry
  • 400ml Živé vody (pH 9,0)
  • popřípadě dosladit lžičkou medu

POSTUP:

V menším hrnci přiveďte k varu 400ml vody s kořením a zázvorem. Vypněte a nechte 15 minut stát. Po čtvrt hodině znovu přiveďte k varu a nasypte do směsi černý čaj. Opět vypněte a nechte 3–5 minut louhovat dle toho, jak silný čaj si přejete. Přeceďte koření a zjemněte teplým mlékem, popřípadě doslaďte medem podle chuti a podávejte.

NEALKOHOLICKÝ PUNČ (2 PORCE)

Ingredience:

  • 200ml 100% pomerančového džusu
  • 200ml 100% jablečného džusu
  • citrónová šťáva z ½ citronu
  • 300ml Živé vody (pH 9,0)
  • 1 menší jablko
  • 1 pomeranč
  • punčové koření
  • celá skořice
  • případně med na doslazení

POSTUP:

Džusy, vodu a citrónovou šťávu přivedeme k varu, přidáme punčové koření, celou skořici a na kostičky nakrájený pomeranč a jablko. Vše vaříme pod pokličkou asi 10 minut. Dle chuti dosladíme medem (nemusí být) a podáváme ve sklenici jako horký nápoj i s ovocem.

HORKÉ OVOCE (2 PORCE)

Ingredience:

  • 2 KL ovocného sypaného čaje (červené ovoce – jahody, borůvky, ostružiny…)
  • 500ml Živé vody (pH 9,0)
  • šťáva z 1 švestkového kompotu
  • 2 polévkové lžíce sušeného ovoce (ananas, rozinky, papája, meruňky, švestky…)

POSTUP:

V hrnci přivedeme k varu Živou vodu, do které nasypeme ovocný sypaný čaj a necháme louhovat asi 10 minut (popřípadě dle návodu na čaji). Poté čaj scedíme, přilijeme šťávu ze švestkového kompotu, přimícháme sušené ovoce a vše znovu přivedeme k varu. Podáváme včetně sušeného ovoce.

Dobrou chuť! :-)

Bc. Martina Korejčková, DiS.
reg. nutriční terapeutka, Plzeň
č.: +420 721 634 113
www.martinakorejckova.cz

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli.