Vitamíny můžeme charakterizovat jako látky, které jsou pro lidské tělo v malých dávkách nepostradatelné; současně s bílkovinami, sacharidy a tuky tvoří základní součást jídelníčku a spadají do skupiny mikroživin.  Většinu vitamínů si lidský organismus nedokáže sám vyrobit, proto je potřeba zajistit jejich příjem formou pestré stravy. Vzhledem ke struktuře zastávají v organismu i mnoho specifických funkcí, především působí jako koenzymy, dále jsou katalyzátory biochemických reakcí a mají i další role – například ty oxidačně-redukční, kdy mohou přispívat správným funkcím imunitního systému nebo se účastní metabolismu ostatních živin. Dávka vitamínů je stanovena doporučenými denními dávkami pro  různé skupiny lidí s přihlédnutím na pohlaví, věk, fyzickou aktivitu, onemocnění a další ovlivňující faktory (těhotenství, kojení, sport a pohyb…).

Vitamíny dělíme na dva základní druhy, kterými jsou vitamíny rozpustné ve vodě (hydrofilní vitamíny) – vitamíny skupiny B, vitamín C, H a vitamíny rozpustné v tucích (lipofilní vitamíny) – vitamíny A, D, E a K. Pro rozpustnost a vstřebání lipofilních vitamínů je potřebný příjem tuku ve stravě (i proto se například do zeleninových salátů přidává tuk – olej, sýr, maso…, aby tyto vitamíny měly možnost se v těle využít). Oproti tomu vitamíny rozpustné ve vodě, jak již název napovídá, nepotřebují žádné speciální podmínky, krom zajištění toho, aby v organismu nedocházelo k nedostatku vody současně s jejím příjmem, což je na jednu stranu ale i život podmiňující stav.

VITAMÍNY ROZPUSTNÉ VE VODĚ

Výhodou vitamínů, jež se rozpouští ve vodě, je fakt, že při jejich zvýšeném příjmu (například díky potravinovým doplňkům) povětšinou nehrozí nadbytek a případný přebytek se z těla odstraní díky vylučovací soustavě. Důležité je však podotknout, že i přes tento jev, bychom neměli příjem vitamínů rozpustných ve vodě nadhodnocovat, neboť jejich dlouhodobě zvýšený příjem do organismu může zbytečně zatěžovat naše orgány. K čemu jednotlivé vitamíny rozpustné ve vodě potřebujeme?

B komplex = soubor vitamínů skupiny B:

Vitamín B1 (thiamin) a vitamín B5 (kyselina pantothenová) jsou důležité pro metabolismus ostatních živin (bílkovin, sacharidů, tuků..) a co se týče potravinových zdrojů, jsou obsaženy například v mase, vnitřnostech, obilovinách, luštěninách, ořechách, kvasnicích, žloutku, mléce.

Vitamín B2 (riboflavin) má pro změnu na starosti správnou funkci sliznic a kůže; přijímat ho lze z mléka, obilovin, masa, ryb, zeleniny, kvasnic a jater.

Vitamín B3 (niacin) se účastní procesu přeměny stravy na energii, stejně tak je nutný pro růst a produkci hormonů. Zdrojem jsou kvasnice, otruby, játra a maso.

Vitamín B6 (pyridoxin) je potřebný pro metabolismus aminokyselin (poznámka: aminokyseliny = základní součásti bílkovin), také pomáhá při nevolnostech  a zlepšuje i kvalitu kůže. Pro jeho příjem ze stravy jezte kvasnice, pšeničné klíčky, sóju, vnitřnosti a maso.

Vitamín B12 (kobalamin) je (krom role při metabolismu živin) znám pro svou funkci krvetvorby, kdy při jeho nedostatku může hrozit anémie. Na tento fakt by si měli dávat pozor vegani, protože je tento vitamín obsažen především v potravinách  živočišného původu.

Kyselina listová taktéž spadá do skupiny vitamínů B a je specifická účastí při tvorbě červených krvinek, růstu buněk či při správném uhnízdění oplodněného vajíčka při početí v děložní sliznici.  Pro její příjem ze stravy se zaměřte na listovou zeleninu, ořechy, luštěniny, celozrnné obiloviny, játra, vnitřnosti, žloutky, mléko, sóju, otruby.

Vitamín H (biotin) má na starosti krásu a kvalitu vlasů, nehtů a kůže. Příjem do těla nám opět zajistí již několikrát zmiňované potraviny jako jsou žloutky, játra, vnitřnosti, luštěniny, obiloviny, kvasnice a ořechy.

Vitamín C (kys. askorbová) je známý pro posilování obranyschopnosti při virózách, ale vitamín C je především významným antioxidantem, účastní se procesu tvorby kolagenního vaziva a pomáhá i při hojení ran. O „céčku“ se ví, že se vyskytuje především v ovoci a zelenině, ale je obsažen i v šípkách, bramborách, petrželové nati a pro jeho příjem v zimě vyhledávejme například kysané zelí.

Je patrné a jasné, že voda hraje v souvislosti s lidským tělem svou roli neustále a pro využití vitamínů rozpustných ve vodě je její vliv opět zásadní.

Bc. Martina Korejčková, DiS.
reg. nutriční terapeutka, Plzeň
č.: +420 721 634 113
www.martinakorejckova.cz

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli.