Dech znamená život. Kyslík je naší základní potravou. Bez jídla jsme schopni žít 6 týdnů, bez pití 6 dnů, ale ani 6 minut bez dechu. Tento základní prostředek k životu je nám bezplatně darován a kdykoliv k dispozici, přesto mnozí lidé dýchají sotva tak, aby se neudusili.

Kyslík je životně důležitý, méně známé však je, že také odkyseluje. Již několik málo minut hlubokého dýchání na čerstvém vzduchu při uvolněném držení těla neutralizuje možné překyselení krve. Nedostatečné zásobení kyslíkem je zodpovědné za chybějící energii a předčasné stárnutí buněk. Rovněž stres a kouření, stejně jako i tělesná nečinnost omezují přísun kyslíku, čímž se snižuje kapacita plic. Jít pouze na procházku tudíž nestačí. Jen vytrvalostní běh nebo jiná podobná tělesná zátěž jako např. rychlá chůze, jízda na kole, plavání, a to každý den minimálně 20 minut, nás mohou trvale udržet zdravé a v dobré kondici. Přitom bychom se měli alespoň jednou za den pořádně zapotit.

Čím méně váhy Vás zatěžuje, tím více energie Vám zbývá k tomu, abyste svůj život vzali aktivně do svých rukou a pozitivně ho změnili. Optimalizuje se tím i Vaše zažívání, ovšem za předpokladu, že denně vypijete dostatek tekutin. Nespoléhejte pouze na žízeň, ale napijte se, kdykoliv si vzpomenete. Nejlépe mějte vždy láhev vody při ruce!

V VI. díle si povíme Něco více o vodě.

Zdroj: literatura  Pryč s kyselostí – Kurt Tepperwein

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli.