V těhotenství je důležité vědět, zda děláte vše správně. Kromě radosti, kterou Vám těhotenství přináší je stále spousta věcí o které je potřeba se postarat, počínaje spánkem, stravou a pitným režimem. Zatímco správné výživné jídlo je něco co si těhotné ženy hlídají, pití si všímají méně často.

Samozřejmostí je přestat konzumovat alkohol a kávu, ale stačí to? Nejdůležitější je pít velké množství vody v průběhu těhotenství z důvodu dostatečné hydratace. Pitný režim by měl být při těhotenství podpořen. Navíc je doporučeno pít zásaditou vodu, která má mnoho zdravotních benefitů a to nejen v těhotenství.

Je bezpečné pít zásaditou vodu v těhotenství?

Ano, je to nejenom bezpečné, zásaditá voda je také zdraví prospěšná. Víme jak důležité je pro každého pít vodu a jaké zdravotní benefity to přináší, navíc v průběhu těhotenství je druh pitné vody zásadní. Jelikož tělo má tendenci se překyselovat, pití zásadité vody pomáhá vyrovnat hodnotu pH.

Nejprve si řekněme něco o hodnotách pH.

pH se pohybuje od 1 do 14, přičemž 7 je neutrální. Pokud je hodnota pH nižší než 7, jedná se o kyselost. Naopak pokud se zvyšuje pak mluvíme o zásaditosti. Hodnota pH 1 je tedy silně kyselá a 14 vysoce zásaditá. Pitná voda se pohybuje mezi hodnotami 6.5 a 7.5, tedy většinou je neutrální. Zásaditá voda má pH překračující 7. V době těhotenství ženské tělo má tendenci vytvářet kyselé prostředí, proto je doporučeno pít alkalickou vodu. Pití zásadité vody pomáhá vyrovnat kyselost organismu při těhotenství. Zásaditou vodu je dobré pít jak před příchodem do těhotenství, tak v průběhu a po. Kromě toho, že pití alkalické vody je těhotným ženám všeobecně doporučeno, jsou tu navíc zdravotní benefity, o kterých byste měli vědět.

Zdravotní benefity zásadité vody

Už víme co je to alkalická voda a jak působí na lidský organismus. Nyní se koukneme na zdravotní výhody, které se na Vás mohou vztahovat v průběhu těhotenství. V následujících bodech se dozvíte rozdíl v konzumaci normální a zásadité vodou v běžných situacích těhotenství.

  • Alkalická voda pomáhá organismu vyrovnat hodnotu pH v období těhotenství. Jelikož tělo těhotné ženy má větší tendencí se překyselovat, je prospěšné pít zásaditou vodu.
  • Pomáhá redukovat jak ranní nevolnosti, tak i denní. V průběhu prvních pár měsíců těhotenství tělo dodává alkalické minerály do placenty, aby došlo k neutralizaci kyselin v těle. Je všeobecně známo, že kyselost zvyšuje ranní nevolnosti v těhotenství, tudíž při pití zásadité vody nepociťujeme tolik nevolností.
  • Bylo zjištěno, že pití zásadité vody také pomáhá k bezproblémovému porodu.
  • Pravděpodobnost vzniku žloutenky u dítěte a matky se snižuje.
  • Zásaditá voda pomáhá laktaci.
  • Pomáhá dobře zavodnit tělo. Dostatečně hydratované tělo pomáhá proti bolestem hlavy, nevolnostem, zvracení a mnoho dalším příznakům těhotenství.

Všechna tato tvrzení byla testována členkami týmu Živávoda.cz na vlastní kůži 🙂

Možná by Vás zajímalo, jak vodu získat nebo jak proměnit kohoutkovou vodu v živou – alkalickou. Můžete použít následující metody.

  • Balená ionizovaná voda. V ČR je zatím velice obtížné koupit balenou ionizovanou vodu. Balená voda navíc ztrácí na kvalitě a pH vody se rychle snižuje k hodnotě neutrální.
  • Ionizace vody doma. Nabízí se několik metod ionizace jako například přidání pH kapek do vody, použití ionizátoru nebo použití jedlé sody nebo limetkové šťávy. Nejdříve potřebujete vědět jak zásaditou vodu chcete mít a jakou máte nyní.

Vedlejší účinky zásadité vody

Už víte, že zásaditá voda je k pití bezpečná. Ovšem vše má své negativní stránky a to i zásaditá voda. Příliš vysoká hodnota pH alkalické vody může způsobit nepříjemné pocity, např. závratě. Proto doporučujeme začít pití živé zásadité vody s pH 8 a postupně zvyšovat dle Vašich pocitů a intuice.

Další vedlejší účinek v těhotenství může být neutralizace žaludeční kyseliny. Ta vede ke snížení trávící kapacity, proto živou vodu nepijte spolu s jídlem. Tyto potíže se nám však nikdy nepotvrdily.

Každé tělo je unikátní a pokud máte pochybnosti o svém zdravotním stavu,  doporučujeme Vám se před pitím alkalické vody v těhotenství poradit s lékařem.

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli.