Káva – pro její stoupence nápoj oblíbený, milovaný, obdivovaný, upřednostňovaný a pro její odpůrce nápoj zapomenutý a odsouzeníhodný. Je pravda, že na kávu můžeme najít několik odborných pohledů, zdali její konzumaci doporučit či nedoporučit. Pokud bychom se ale bavili o kvalitní kávě připravené správnými metodami a vypité v adekvátním množství (o těchto kritériích se rozepíšu dále), tak dnes je káva považována za nápoj k pití vhodný, protože se zjišťuje, že káva má příznivý vliv na prevenci demence, zvyšuje mozkovou činnost, vyvolává pocity radosti a štěstí díky aktivaci dopaminu, krátkodobě se zvýší činnost ledvin a krevní tlak, zrychlí metabolismus, stejně tak se zrychluje střevní peristaltika a vyprazdňování. Mimoto káva obsahuje i hodně antioxidačních látek, které neutralizují volné radikály, jež poškozují naše buňky.

Pití kávy se však nedoporučuje u osob s žaludečními, žlučníkovými a střevními obtížemi a záněty a nedoporučila bych ji ani lidem s permanentně zvýšeným krevním tlakem. Za doporučenou denní dávku považujeme vypití třech káv denně, v těhotenství či při kojení si můžeme dopřát 1-2 šálky kávy denně, probíhá-li těhotenství v pořádku. Pokud bychom to s kávou přeháněli, větší množství kofeinu může naopak způsobit nervozitu, zvýšení krevního tlaku či problémy s usínáním a spánkem. Stejně tak je nutné podotknout, že citlivost na kofein je u lidí různá a tak i účinky kofeinu na organismus se liší. Je ale pravdou, že tělo si na pití kávy rychle přivykne a účinky pití kávy již posléze nejsou tak markantní.

JAK SI UDĚLAT I DOMA OPRAVDU DOBROU KÁVU?

Pro přípravu kávy jsou důležité 3 body:

1.

Výběr kávy

Tak tady je můj vzkaz pro Vás jasný – za kvalitní kávu nepovažuji kávu rozpustnou a ani zrnkovou přepraženou. Kávu doporučuji kupovat vždy zrnkovou a namlít si ji až před přípravou (některé kávovary si namelou kávu sami, popřípadě můžete použít i mechanické či elektrické mlýnky), neboť taková káva si zachová silné aroma a výraznou chuť. Co se týče výběru druhu kávy, nejběžnější je druh arabika (obsahuje průměrně 1,2% kofeinu) a druh robusta (2,2% kofeinu). Často se setkáme i se směsi arabiky a robusty, ale výběr původu kávy a druhu kávy, to je již záležitost čistě individuální. Někdo má raději kyselejší kávu (spíše 100% arabika), někdo zase kávu jemnější, ale v toto ohledu je nejlepší najít si buďto svou pražírnu kávy či kavárnu, kde Vám s výběrem poradí, popřípadě si můžete nechat poradit i odborně od baristů, protože rozhodující je například i stupeň namletí kávy či to, jakým způsobem je káva pražená.

2.

Optimální pH vody na přípravu kávy

Voda pro přípravu kávy by měla být zásadně zásaditá a máte-li možnost si i pH vody navolit (pomocí ionizátorů), zvolte pH 9,0, kdy je tato hodnota ideální na přípravu kávy, čaje a na vaření. Nejen na druhu kávy, ale i na vodě záleží!

3.

Zvolení vhodné metody přípravy kávy

Můžeme mít kvalitní kávu, dobře nastavenou vodu, avšak zásadní je i zvolení vhodné metody přípravy kávy. Klasickou tureckou kávu, kterou známe v českém podání, za kvalitní metodu kávy nepovažuji, neboť namletá káva (lógr) zůstává neustále v připravené kávě, kdy vypijeme i část namleté kávy, což může dráždit žaludek a trávicí trubici obecně a i lidé se srdečně-cévními nemocemi by měli pít jedině kávu filtrovanou nebo kávu z kávovaru. Ze zdravotního hlediska doporučuji kávu z domácích přístrojů na kávu, ať již pákových či automatických epressovačů, kde zvolte espresso o maximálním množství vody do 60ml, aby voda neprotékala přes mletou kávu dlouhou a nevylouhovaly se nám do kávy i látky, které by mohly ovlivnit chuť. Pokud chcete větší kávu, dolejte si kávu horkou vodou. Voda by měla vytékat po dobu maximálně do 25 sekund a teplota vody by se měla pohybovat od 88 do 93°C. Taktéž doporučuji spíše kávu zrnkovou namísto kávových kapslí.

Pokud nevlastníte přístroj na domácí přípravu kávy, sáhnout můžete i po frenchpressu, do kterého se používá hruběji mletá káva, která se po zalití vodou (94°C) zamíchá, po 3-4 minutách se filtr stlačí dolů a káva se podává. Ideální domácí variantou je příprava kávy i v moka konvičce, kdy se namletá káva nasype do filtru ve střední části konvičky, do spodní části se naleje horká voda a poté se kávička postaví na vařič. Po několika minutách varu na mírném ohni začne voda probublávat přes kávový filtra v horní nádobce se začne měnit v kávu bez sedimentu.

Můj tip na závěr: mějte kávu jako rituál ne jako prostředek k zamaskování únavy a taktéž pozor na to, co si do kávy ještě přidáváte (opravdu je nutný cukr, smetana, šlehačka, příchutě do kávy?) a co ke kávě konzumujete (dortíčky, sušenky…). Takovéto kombinace se Vám totiž nemusí nevyplatit jak ve vztahu k Vašemu zdraví, ale i k vývoji tělesné hmotnosti!

Bc. Martina Korejčková, DiS.
reg. nutriční terapeutka, Plzeň
č.: +420 721 634 113
www.martinakorejckova.cz

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli.