K nejnebezpečnějším civilizačním chorobám patří překyselení organismu, neboť zdraví závisí na rovnováze kyselin a zásad v našem těle. U přírodní medicíny je harmonizace této rovnováhy nejdůležitějším základem každé léčebné metody, bez níž nemá žádná terapie naději na úspěch.

Naše nepřirozené stravovací zvyklosti vedou k tomu, že podíl zásad je prakticky stále příliš nízký a organismus tudíž u většiny lidí překyselený.

Příčiny překyselení organismu

  • nesprávná strava (velké množství bílkovin, cukru, alkoholu, nasycených mastných kyselin a denaturovaných potravin, které už v podstatě nejsou stravitelné)
  • chybné stravovací návyky
  • návykové jedovaté látky jako nikotin, alkohol, apod.
  • znečištění životního prostředí (insekticidy, pesticidy, herbicidy a smog)
  • chemická léčiva
  • nesprávný způsob života (zlost, stres, úzkost, agrese a nezvládnutelná psychická zátěž)

Následkem toho dochází k poškození organismu. Člověk je napjatý, chronicky unavený a zotavuje se jen zvolna a nedostatečně. Následuje vyčerpání, bolest hlavy a zad a nejasné bolestivé stavy, které vedou ještě k vyššímu zatížení. Tělo tím dává najevo, že další přísun kyselin už nezvládne a akutně potřebuje pomoc. Pokud se nestačí pročistit během dvou jídel nebo přes noc, čím dál víc se pojivová tkáň přesycuje kyselinami, takže skrytá překyselení přechází v akutní. Jestliže nedojde k zlepšení, může to mít i smrtelné následky.

K překyselení organismu dochází u většiny lidí téměř pravidelně. Acidita je také příčinou vzniku rakoviny, která vyžaduje kyselé prostředí. Správná hladina kyselosti vede naopak k psychickému i tělesnému zdraví. Je třeba dbát na bohatý přísun tekutin a zásadité prostředky nedoplňovat pomocí minerálek, neboť vlivem kyseliny uhličité se značně neutralizují.

Obnovení rovnováhy mezi kyselinami a zásadami má rozhodující vliv na zlepšení zdraví a vitality, protože je nezbytná pro veškeré funkce organismu.

Ve II. díle si povíme Jak se měří překyselení organismu.

Zdroj: literatura  Pryč s kyselostí – Kurt Tepperwein

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli.