S postupným šířením nákazy virem COVID-19 je potřeba na spojení zdraví a zdravého prostředí klást větší důraz. Existují okamžitá preventivní opatření, která můžeme téměř všichni udělat pro to, abychom snížili riziko infekce.

ZVYŠTE FREKVENCI A MÍRU VĚTRÁNÍ

Přestože je recirkulace vzduchu v mnoha budovách dnes standardem, ventilace venkovním vzduchem je nezbytná pro ředění patogenů a dalších nečistot ve vzduchu a tím snižování možné rychlosti přenosu nemocí. U běžných bytů a budov bez vytápěcích a ventilačních systémů je možné jednoduše otevřít okna a pustit dovnitř více venkovního vzduchu. S tím se ale váže další bod – optimální vlhkost.

UDRŽUJTE OPTIMÁLNÍ VLHKOST

Dle studií je patrné, že viry přežívají lépe v prostředích s nízkou vlhkostí. Chytré budovy mohou zvýšit vlhkost pomocí topných a ventilačních systémů, aby udržely optimální rozmezí 40 až 60%. V běžném bytě nebo domě vlhkost zajistíte nákupem zvlhčovače vzduchu.

FILTRUJTE VNITŘNÍ VZDUCH

Nejvíce osvědčená technologie navržená k dezinfekci vzduchu a udržení čistého vnitřního prostředí je ionizace vzduchu, která pomáhá uvolňováním záporných iontů. 

ZÁPORNÉ IONTY

  • Štěpí proteinový obal viru, není pak schopen nás infikovat, i když dojde ke kontaktu
  • Shlukují jednotlivé (i virové) částice a vytvářejí větší, těžší částice, které jsou účinněji zachyceny filtry vzduchového systému nebo klesnou na úroveň podlahy, kde jsou pryč z naší dýchací zóny
  • Neutralizují pozitivně nabité částice, takže ani virus tak snadno nepřilne k povrchům.

Tyto částice jsou poté zachyceny v HEPA filtru. HEPA je zkratka pro vysoce účinný filtr, který zachycuje nečistoty ve vzduchu ve formě částic. Filtry HEPA zachycují částice různě velké velikosti ve vícevrstvé síti obvykle vyrobené z velmi jemných vláken ze skleněných vláken (mnohem tenčí než je velikost pramene lidských vlasů!) s proměnlivými velikostmi mezer. Filtr je vzduchotěsný a sestává z husté vrstvy malých vláken skládaných a utěsněných v kovovém nebo plastovém rámu.

Ventilátor čističky vzduchu nasává vzduch do filtru a částice jsou zachyceny ve filtru. 

  • Větší částice (ty větší než vlákna) jsou zachyceny impakcí (částice narazí do vlákna)
  • Středně velké částice jsou zachyceny zadržením (částice se dotkne vlákna a je zadržena)
  • Ultrajemné částice jsou zachyceny difúzí (částice přilne k vláknu).

Kvalitní čistička vzduchu do bytu, domu a malé kanceláře by měla mít tyto funkce: 

  • Vícestupňovou filtraci a HEPA filtr
  • Ionizaci vzduchu
  • UV lampu
  • Funkci zvlhčování vzduchu

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli.