Příprava čaje je pro jeho chuť rozhodující

Čaj je jeden z nejrozšířenějších nápojů světa a podle mě i nápoj s obrovským kouzlem v rámci své přípravy a popíjení. Nenapadá mě totiž jiný nápoj, který se vyznačuje tolika specifiky jako je čaj. Každý čaj je totiž jedinečný svým druhem, původem, stylem přípravy, délkou přípravy, výběrem správného nádobí na přípravu a pití čaje, účelem pití, časem konzumace Celý článek »

Jak si i doma připravit opravdu lahodnou kávu

Káva – pro její stoupence nápoj oblíbený, milovaný, obdivovaný, upřednostňovaný a pro její odpůrce nápoj zapomenutý a odsouzeníhodný. Je pravda, že na kávu můžeme najít několik odborných pohledů, zdali její konzumaci doporučit či nedoporučit. Pokud bychom se ale bavili o kvalitní kávě připravené správnými metodami a vypité v adekvátním množství (o těchto kritériích se rozepíšu dále), Celý článek »

Voda v hlavní roli: „easy smoothie“

Smoothie – neboli mixovaný nápoj je v dnešní (pro mnoho lidí uspěchané) době nejen příjemným doplňkem, jak nahradit svačinu, kterou máme vykouzlenou za pár minut, ale i vhodnou formou, jak doplnit do organismu energii, vodu, vlákninu, vitamíny, minerální látky, stopové prvky a antioxidanty díky obsahu ovoce, zeleniny, vody, mléčného výrobku, ořechů, semínek, obilných vloček… Taktéž mohou Celý článek »

Voda v hlavní roli – domácí limonády

Jaro nás v tomto období vítá každým dnem více a více díky rostoucím venkovním teplotám a zvyšujícímu se počtu slunných dní, což nás přirozeně táhne k výměně horkých nápojů za nápoje lehce osvěžující, energizující a plné vitamínů – pro povzbuzení metabolismu a jarní „restart“ po chladných měsících. Ještě mnoho lidí má však tendence být konzervativnější a sáhnout Celý článek »

Voda v hlavní roli: teplé nápoje

Zimní měsíce jsou v plném proudu a já Vám přináším skvělé tipy, jak využít Živou vodu právě v tomto období na přípravu horkých nápojů. Díky několika navazujícím článkům „Voda v hlavní roli…“ na blogu můžete poznat, jak může výběr vody ovlivnit vzhled i chuť pokrmů a nápojů. Ono, není voda jako voda, každá má své odlišné složení, tvrdost, Celý článek »

Voda v hlavní roli: polévky

Může kvalita vody ovlivnit i chuť pokrmů? Bezpochyby může, i přesto, že voda má neutrální chuť, dokážeme rozeznat, že některá nám lahodí více a jiná méně. Chuť vody je pak zásadní při přípravě nápojů, kávy, čaje a polévek, kde zaujímá největší část objemu výsledného pokrmu či nápoje. V tomto článku bych se konkrétně chtěla věnovat zeleninovým Celý článek »

Vitamíny rozpustné ve vodě

Vitamíny můžeme charakterizovat jako látky, které jsou pro lidské tělo v malých dávkách nepostradatelné; současně s bílkovinami, sacharidy a tuky tvoří základní součást jídelníčku a spadají do skupiny mikroživin.  Většinu vitamínů si lidský organismus nedokáže sám vyrobit, proto je potřeba zajistit jejich příjem formou pestré stravy. Vzhledem ke struktuře zastávají v organismu i mnoho specifických funkcí, Celý článek »